Full Moon magazín představuje vlastní kávu

Květinové tóny z Peru

Je libo kávu? Spolu s čerstvou várkou Full Moon Coffee se tentokrát posouváme na jihoamerickém kontinentu z Kolumbie o trochu níže, do říše prastarých kultur a vysoké biologické diverzity. Kávu z Peru máme v nabídce edice Full Moon Coffee úplně poprvé a zdá se, že rozhodně ne naposledy. Rodinná farma vedená Davidem Garciou Diazem leží v těžko dostupné oblasti San Jose del Alto, možná i díky izolaci ale tamní kávy prosluly specifickým chuťovým profilem, plným květinových tónů.

Farma Diazových je situovaná u vesnice San Francisco v oblasti San Jose del Alto, David a jeho rodina se starají o kávu sami bez další pomoci. Kávu na této farmě zpracovávají za pomoci tzv. pre-fermentace, což znamená, že káva zůstává v kávových třešních čtyřiadvacet hodin a poté se suší a dále fermentuje. Po fermentaci je rozložena na vyvýšené postele, aby dva dny schla. San Jose del Alto je vzhledem ke špatné kvalitě tamních komunikací a větší vzdálenosti od civilizace velmi izolovanou oblastí, na tamní farmáře se poněkud zapomnělo i v rámci státních dotací. Možná i proto je území sídlem solitérů, farmáři nemají tendenci se sdružovat a kávu zpracovávat společně. Výsledkem je vysoce specifická chuť každé odrůdy, všechny spojují květinové tóny, přičemž chuťový profil každé z nich je unikátní. Caturra z farmy Davida Garcii Diaze se vyznačuje krémovým tělem a intenzivní chutí s výraznými tóny kokosu, banánu a bílé čokolády.

Edice Full Moon Coffee vznikla ve spolupráci s Jiřím Gieslem (dříve Dead Popes Company nebo The Finally), který stojí za populární šumperskou kavárnou a pražírnou Pikola. Výběr kávy pro značku magazínu je v jeho rukou, selekce závisí nejen na nesporné kvalitě, ale také podléhá sezóně, ve které se káva nabízí. V zimních měsících to budou plnější, lehce zemitější odrůdy, které pak na jaře a v létě vystřídají ovocnější s lehčím tělem. „Pití kávy má ve Full Moonu dlouholetou tradici, zakladatelka magazínu byla obrovskou milovnicí tohoto nápoje a je zcela jisté, že bez jeho blahodárných účinků by mnoho čísel nikdy nevzniklo,“ říká Michal Pařízek, šéfredaktor Full Moonu.

fullmoonzine.cz          

https://www.facebook.com/PikolaSumperk

Do košíku 300 Kč